Heeft u ook een bucketlist

‘Heeft u ook een bucketlist? Een lijst met dingen die u nog wilt doen, voordat u overlijd? Ik ken veel mensen met een bucketlist, wat een mooie lijst is om dagelijks van te dromen en elk jaar een item van af te vinken. Ook sommige ondernemers hebben een ‘bucketlist’, maar dan heel concreet voor het jaar wat voor hun ligt. In mijn dagelijkse werk als accountant en adviseur, zie ik echter veel ondernemers die zonder plan het nieuwe jaar invliegen en liever werken op intuïtie.

Zelf hebben we afgelopen jaar voor het eerst hele duidelijke jaardoelstellingen gesteld. We hadden wel al jaren een financiële begroting, maar geen concrete doelstellingen buiten een eventuele omzetdoelstelling. We hebben heel goed nagedacht over hetgeen we graag in 2019 zouden bereiken en dan niet alleen op financieel vlak, maar ook met betrekking tot personeel en klanten. We zitten nu bijna aan het einde van het jaar en het is tijd om de balans op te maken. Welke doelstellingen hebben we gehaald, wat ging goed en wat kan beter. Aan de hand van onze bevindingen stellen we nieuwe jaardoelstellingen voor 2020.

We willen u graag uitdagen om ook jaardoelstellingen te maken voor 2020. Een aantal aandachtspunten hierbij zijn:

  • Zorg dat uw doel specifiek is en beschrijf uw doel duidelijk. Een omzetstijging als doel is bijvoorbeeld pas specifiek als er een bedrag of percentage aan vast hangt.
  • Zorg ervoor dat uw doelen realistisch zijn. U moet zelf invloed hebben op uw doelen.
  • Zorg dat u uw doelen volgt, neem actie en evalueer uw doelen. Focus in 2020 op uw doelen.
  • Zorg dat uw doelen door de hele organisatie gedragen worden.

Het is daarnaast mogelijk om grote doelen klein te maken. Een jaardoelstelling van € 120.000 meer omzet, is een maanddoelstelling van € 10.000 bijvoorbeeld. Op deze manier kunt u reeds op maandbasis bekijken of u op schema ligt.

Financiële doelen kunnen omgezet worden in een begroting die in de meeste boekhoudpakketten ingevoerd kan worden, zodat de realisatie maandelijks gevolgd kan worden. Hierbij kan uw accountant of adviseur u helpen.

Gaat u de uitdaging aan?